Manažerstvo kvality na Gymnáziu, Varšavská 1, Žilina

Gymnázium

Varšavská 1677/1
010 08 Žilina
https://www.gvarza.sk
041/500 55 30
gymnazium@gvarza.sk

Ocenenie v oblasti manžérstva kvality

07.11.2012 00:00

 

        Chceme byť čo najkvalitnejšiou školou, chceme poskytovať kvalitné služby svojim zákazníkom (žiakom a ich rodičom), a preto neustále hľadáme cesty ku zlepšovaniu. 
        Model CAF  (Common Assessment Framework - Spoločný systém hodnotenia kvality) je nástroj na samohodnotenie primárne určený akémukoľvek typu  organizácie verejnej správy. Bol vyvinutý na základe analýz  vykonaných Európskou nadáciou pre manažérstvo kvality, Akadémiou Speyer v Nemecku a Európskym inštitútom pre verejnú správu v Maastrichte.
          
         Postupovanie podľa tohto modelu je predpokladom ku zapojeniu sa do  súťaže Národná cena SR za kvalitu, ktorej vyhlasovateľom a organizátorom je Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR ako koordinátor štátnej politiky kvality Slovenskej republiky. Je to najprestížnejšia národná cena kvality pre organizácie  a zároveň najvyšší možný stupeň uznania, ktorý je možné dosiahnuť a odlíšiť sa tak od svojich konkurentov v oblasti manažérstva kvality.
       
        Naše gymnázium prešlo zložitú cestu samohodnotenia podľa modelu CAF a výsledkom bola Samohodnotiaca správa, ktorú posudzovali externí posudzovatelia z Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR. Následne prebehlo celodňové posúdenie    5-člennou komisiou posudzovateľov na mieste - priamo v gymnáziu. Komisia si prezrela školu, rozprávala sa so žiakmi a zamestnancami  a podľa kritérií viedla rozhovory so spracovateľmi Samohodnotiacej správy. 
        Výsledkom z posúdenia bolo  významné ocenenie, ktoré sme získali ako prvá stredná škola na Slovensku - Ocenenie za zapojenie sa do súťaže Národná cena SR za kvalitu 2012 - ktoré v pondelok 12.11.2012 preberie vedenie školy  v Historickej budove Národnej rady SR z rúk predsedu  Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR za prítomnosti PREZIDENTA SR a predstaviteľov VLÁDY